Se & Göra

Saker att göra i närheten av Finca La Gunilla

Det finns mycket att göra i närheten av Finca La Gunilla

Att bo på Finca La Gunilla är att bo lugnt och vackert mitt i naturen men med närhet till allt.

Gångavstånd

Utanför knuten finns fullt med fina vandring- och cykelleder. Från gården kan ni även gå till mynningen av floden Gaià och njuta av stranden med den vackra Castell de Tamarit tar ca 1h 15 min promenad. 

En kvarts promenad tar er till den lilla byn La Riera de Gaía. Där kan ni köpa färst bröd och andra Katalanska bakverk i det autentiska bageriet där de fortfarande gör det mesta för hand. I byn finns även en frukt och grönsaksbutik, en delikatessbutik som är kända för sina supergoda korvar, samt en köttbutik vars slaktare själv föder upp sina lamm. Mer närproducerat till grillkvällen är svårt att hitta.

Lite längre bort ligger byn La Noe de Gaia. I den byn finns det ett kooperativ som säljer
olivolja, nötter och vin men förövrigt är den bara en vacker by att strosa runt i och gå upp till utsiktsplatsen.

Vill man ta en längre promenad kan man fortsätta vandringen till la pobla de Montorness. Där finns en bra restaurang och vägen dit är vacker och kantad av vinondlingar. Ni kan även promenera till Castillo de Baix Gaìa, Slottet i byn el Catllar. En fin promenad som passerar byn La Riera de Gaia och tar ca 1h.

Strand och hav

10 min. med bil

Koppla av, sola och bada på flera olika vackra gyllene sandstränder, alla med sin unika charm. Besök naturområdet Muntanyans, ett av Costa Dauradas bäst bevarade naturliga ekosystem. Vandra mellan de olika stränderna och besök Castillo de Tamarit. Njut av en god måltid, risrätter, tapas och mycket fisk och skaldjur på någon av Altafullas eller Torredembarras strandbarer, varav vissa har en spektakulär utsikt.

Städer och kultur

Barcelona ( 1h med  bil/ tåg) 
Parkera bilen gratis vid Altafulla tågstation ( 10 min från huset) och gör en dagsutflykt till Barcelona. Tåget tar ca 1h och kostar 8,05 euro. Väl i Barcelona får ni inte missa verken av geniet Gaudí  och den katalanska modernismen: La Sagrada Familia, La Pedrera, Güell Park etc. Gå längs Ramblas och det gotiska kvarteren.

Tarragona (15 min med bil)
Tarragona är den närmsta “större” staden (ca 140 000 invånare) och har över 2000 år av historia. Tarragona var Spaniens huvudstad under Romariket och är än i dag den stad som efter Rom har flest kvarlämningar från romarriket.

Reus  ( 25 min med bil )
Njut av modernismen i staden Reus, staden där Gaudi föddes. Besök även det enda interaktiva muséet om Gaudí där du får lära dig hemligheterna bakom detta geni.  Reus är även staden som var först i Spanien med att tillverka Vermut, drycken som idag är ett måste till varje Katalansk aperitif. ( 25-30 min )

Altafulla (5 min med bil)
Besök den gamla staden Altafulla (La vil·la Closa). Platsen där det verkar som om tiden har stått still

alla ligger inom 1 h från La Finca

Några av mina favoriter

El puente del Diablo (15 min. med bil)
Gå på toppen av den romerska akvedukten i Les Farreres. Denna aquadukt även kallad djävulens bro är en del av de monument i Tarraco som är på UNESCOS värdsarvslista. Läs mer här.

Amfiteatern (15 min. med bil)
Läs om Amfiteatern här här

El medol (5 min. med bil)
Finner ni detta otroliga stenbrott som även den är på UNESCOS världsarvslista. Läs mer här.

Katedralen i Tarragona 
Läs om katedralen här.

El Castillo de Tamarit (vid stranden) (8 min. med bil). Läs om slottet här.

Kika gärna in på Tarragonas turismsida för mer inspiration en och kommer ni vid rätt tidpunkt måste ni delta i Tarraco Vivafestivalen – ett äkta äventyr där ni får uppleva hur den var att leva i den romerska Tarraco..

Santes Creus(30 min. med bil)
Njut av ett besök i klostret Santes Creus som grundades på 1100-talet, det är en av de bäst bevarade klosterensemblerna i Europa

Poblet (45 min. med bil)
Besök det cistercienserklosteret Poblet. Listad som världsarv av UNESCO. Där bor fortfarande munkarna som upprätthåller livet i samhället

Santuari del Montferri (20 min. med bil)
Besök Santuari del Montferri även kallad lilla La Sagrada familia. Denna kyrka är byggd av Josep Maria Jujol, en av Antonies Gauies lärjungar. Perfekt att besöka i samband med vingården Andernes då den ligger på vägen.

Mas Miró i Montroig (30 min. med bil)
Besök Mas Miró i Montroig. Konstnären Joan Mirós familjs sommarresidens.

Sant Salvador (20 min. med bil)
Besök Sant Salvador och museet av den berömda katalanska musikeren Pau Casals.. 

Aktiviteter för familjen

Nöjesparken Portaventura (30 min med bil)
Parken är Spaniens bästa nöjesland och även med på listan bland Europas bästa nöjesparker. Därinne finns även ett vattenpalats. Läs mer här.

I närheten finns ytterligare ett vattenpalats där man kan interagera med delfiner och sjölejon. Läs mer här.

Cuevas de l’Espluga de Francolí (45 min med bil)
Besök Cuevas de l’Espluga de Francolí och se gruvor som redan var bebodd i Paleolithic.

Delta del Ebro ( 1 h 10 min. med bil.)
Upptäck Ebro-deltats natur och fågelparadis: till fots, med cykel, med båt. 

Medelhavet:  Med 10 min till stranden finns även möjlighet att prova på alla möjliga vattensporter eller varför inte ta en tur med en segelbåt.

Gokartbana (10 min. med bil.)
Ungefär 10 min med bil finns gokartbana där ni kan ha en rolig dag med familjen. Läs mer här.

Golf

Campo Costa Dorada i el Callar (Ca 2.5 km )
18 hål och ska vara riktigt bra. Läs mer här.

Lumine i la pineda ( 25 minuter ) 
3 banor (2 har 18 hål och en 9 ). Läs mer här.

Terramar (40 min)
Sitjes ligger golf Terramar och är även en som är fin att besöka. Läs mer här.

Pitch and Putt Golf i el Vendrell ( 25 min)
Läs mer om golfbanan här.

Vinturism

Ardernats (20 min. med bil)
Besök vingården Andernats i Nulles som sedan 1917 har varit ett fungerande kooperativ. Det var även det året då vinkatedralen byggdes. Förutom att smaka på goda viner och cava få kan ni även uppleva denna modernistiska Katedral i vilken de även idag tillverkar sina viner.

Priorat och Montsant (45 min. – 1h med bil)
Ta en heldag i Do Monsant och DOQ Priorat som är en av världens mest renommerade vinområden och tillsammans med Rioja den enda vinregion som har DOCa beteckning. Priorat är känt för sin speciella jordmån, Licorella, samt sina terassodlingar. 

Augustus Forum ( 25 min. med bil)
En liten och mysig vingård med närhet till havet. Förutom fantastiska viner gör de även en exklusiv vinäger som finns på många stjärnkrogar i världen. Väl värt ett besök och möjlighet att både prova vin och vinäger.